Anita Johansson, Närvä.Foto: Lars-Ola Marakatt/Sameradion
Mávdna/ Mauno

Busslinjen som ingen åker

1:41 min

Trots att Kiruna kommun bjuder på gratis resor med buss eller taxi i byarna så har ingen åkt sträckan Mauno till Karesuando i år. Anita Johansson Närvä är en av dem som bor i Mauno, och hon har inte använt sig av förmånen.

– Vi åker med bil eftersom tiderna inte passar riktigt, säger Anita Johansson Närvä.

Mauno, dit Sveriges nordligaste väg går har sju fast boende. I år har ingen av dem har tagit bussen till Karesuando trots att den är gratis. Anita Johansson Närvä har en bra förklaring:

– Vi visste inte att den bara går fredagar och söndagar, säger Anita Johansson Närvä.

Vad tycker du om det?

– Det är dåligt, eftersom de andra har busstrafik varje dag. Saivobor, kuttainenbor kan åka varje dag, säger Anita Johansson Närvä.

Sedan ett år tillbaka är bussresorna inom Kiruna gratis för kommunens medborgare. Kommunen subvensionerar bussturerna med totalt 15 miljoner årligen. Fem av sträckorna är behovsanpassade och måste boka dagen innan resan. Varav sträckan till Mauno är en. Men det gäller att inte missa bussen som går från Karesuando till Mauno fredagar eftermiddag klockan tio över fem. För nästa buss går om en vecka. Och om jag åker till Mauno en fredag, då måste jag stanna där till söndag för då turen går tillbaka.

Tror du det finns behov att att åka den här sträckan om bussen skulle gå fler dagar?

– Ja det tror jag. Inte just nu kanske men nästa år när vår flicka börjar gymnasiet, säger Anita Johansson Närvä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista