RUOŦŦA/ Sverige

Samernas historia fick knappt plats

"Så det är olyckligt bara"
2:19 min

Samernas historia får inte den plats den förtjänar i Norstedts nya upplaga av Sveriges historia. Det tycker journalisten och historikern Maja Hagerman som har läst de första delarna.

– Det man hade hoppats var ju att äntligen så skulle det komma en verkligen stor förändring, och en liten förändring har det ju blivit. Men jag hoppas att det ska bli en ännu större förändring i framtiden. De flesta människor har ju inte hört talas om det här. Och det kanske är folk som på ett omedvetet sätt inte ens har tänkt på att det finns en samisk historia som man skulle behöva känna till som svensk, säger Maja Hagerman.

Journalisten och historikern Maja Hagerman har läst sju utkomna volymer av den nya upplagan av Sveriges historia, och menar att samernas historia inte har fått så stor plats som den förtjänar. Enligt Maja Hagerman så tillhör samernas historia den svenska och det borde därför vara en självklarhet att den finns med.

Det är Norstedts förlag som är utgivare av böckerna och förläggaren Stefan Hilding förstår kritiken men menar samtidigt att det handlar om en avvägning om vad som ska få plats och inte.

– Ja det kan jag förstå att det var lite om samerna, det är sådant vi får brottas med. Vi får ju inte alltid med allting. En recensent kanske vill ha mer om rasbiologi, den andra om svensk-danska förbindelser. Det är alltid några saker som blir sämre behandlade när man håller på med kompilationsverk som vi gör. Så det är olyckligt bara, berättar Stefan Hilding.

Stefan Hilding säger att nästan alla volymer av det nya bandet av Sveriges historia täcker bitar av samernas historia. Även om inte allt är med så är han väldigt nöjd med att ha fått med bitar om en av de viktigaste kulturerna i Sveriges historia.

Till våren kommer den åttonde och sista boken, som är från år 1965 fram till nu, och den kommer att innehålla mycket om samerna, säger Stefan Hilding.

Både Maja Hagerman och Stefan Hilding är överens om att samernas historia kan bli mer känd genom att folk skriver och pratar mer allmänt om det.

– Tänka på att skriva så att vi andra blir inbjudna och tycker att det är roligt och läsa och lära och veta, säger Maja Hagerman.

Och Stefan Hilding har en uppmaning till det samiska folket:

– Skriv mer om samer i olika sammanhang tycker jag. Så kommer vi vanliga att bli bättre på att själva berätta om samernas historia i kommande verk, avslutar Stefan Hilding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".