Staten ska svara på Girjas stämning

Lördag 1 december är sista dagen för staten att komma in med ett svar på den stämningsansökan som Girjas sameby och SSR lämnat in till Gällivare tingsrätt, 2009. Syftet med stämningen är att genom en domstolsprövning fastställa samernas jakt- och fiskerättigheter.

Girjas sameby och SSR lämnade den 11 maj 2009 in en stämningsansökan mot svenska staten till tingsrätten. Detta för att få prövat vem som har jakt- och fiskerättigheterna på samebyns område.

De hävdar att det är samebyn som har rättigheterna och därför borde ha det avgörande inflytandet över hur jakt- och fiskeresurser fördelas. Idag görs det av staten genom länsstyrelserna.

Justitiekanslern, som företräder staten, hävdade att stämningsansökan hade brister och att samebyn inte hade rätt att föra talan i målet. JK överklagade därför till hovrätten.

I februari 2011 sa hovrätten nej till att pröva statens överklagan. Det innebar att tingsrätten kunde ta upp stämningsansökan till prövning och att samebyn fick föra talan i målet.

Samebyns ombud, Peter Danowsky, har tillsammans med SSR färdigställt ett yttrande som tidigare inlämnats till Gällivare tingsrätt. Idag, lördag, är det sista dagen för staten att komma in med ett första svar på stämningsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".