Sveriges Radio

Nej till mer sändningar på minoritetsspråk

Sveriges Radio gör tummen ner för kraven på utökad sändningstid för minoritetsspråk - det saknas kompetent personal.
Det framgår av SR:s remissvar om public-serviceutredningen.

De tre public-servicebolagen SR, SVT och UR styrs av ett särskilt sändningstillstånd - nästa tillstånd gäller mellan 2014 och 2019.

En särskild kommitté har utrett vilka villkor som borde gälla under denna avtalsperiod och september lämnades förslaget över till regeringen

När det gäller minoritetsspråken föreslog kommittén att både Sveriges Television och Sveriges Radio mellan åren 2014 och 2019 varje år måste utöka sitt utbud på samiska, finska, meän kieli och romani chib.

Detta avfärdar dock Sveriges Radio i sitt remissvar - framförallt med hänvisning till att det är svårt att rekrytera journalister.

"I flera av minoritetsspråken har Sveriges Radio i egen regi genomfört specialutbildningar för att över huvud taget kunna rekrytera redaktionell personal till sändningarna. En ökning av antalet sändningstimmar som inte beaktar bristen på kompetens slår tillbaka mot kvalitets- och utvecklingsambitioner. Det bör också understrykas att ett ökat antal sändningstimmar i sig är av marginell betydelse. Det viktiga är naturligtvis innehållet."

Ett annat förslag från kommittén var att de nya villkoren starkare skulle betona de nationella minoritetsspråkens betydelse, i stället för som tidigare ta tillvara minoriteternas intresse.

Även detta förslag underkänns av Sveriges Radio som menar att snävar in uppdraget för minoritetsspråken - för Sameradions del kan det leda till ett minskat utbud på svenska befarar SR i sitt remissvar.

SR pekar bland annat på en opinionsundersökning bland samer som visar att de i första hand prioriterar program om samer för en bredare allmänhet, allt i syfte att de ska få insikt om samiska förhållanden.

SR pekar också på att 75 procent av samerna under 29 inte behärskar samiska idag.

Public-servicekommittén föreslog i sitt betänkande också att möjligheten för de tre bolagen att dela upp ansvaret mellan sig skulle tas bort.

Även detta säger Sveriges Radio nej till och menar att det kan hindra den typen av samarbeten som SVT Sápmi och SR Sámi Radio har inlett, bland annat med denna websida.

Remisstiden för utredningen går ut tisdag 22 januari och fortfarande väntas yttranden från SVT, UR och Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".