Sápmi

Omfattande tjuvjakt på rovdjur där sameby betalat jägarna

1:23 min

Sameradion kan nu avslöja en omfattande tjuvjakt på rovdjur. Under flera år har en sameby betalat sina medlemmar för att döda rovdjur av olika slag.

Enligt källan har jägarna erhållit svart betalning för varje rovdjur man skjutit. Holger, som vi kallar honom, vågar inte ställa upp annat än anonymt

- Jag blev så urförbannad när jag fick veta vad som pågår, att dra in hela samebyn i detta är skamligt!

Enligt Holger har den här olagliga jakten skett flera år. Järvar, örnar och andra rovdjur dödas och personerna får renar som betalning. Hur många rovdjur som skjutits har Holger inga siffror på. Men en annan källa berättar:

- Från tio till uppe emot sextio. Det finns inga siffror. Jag vet inte säkert. 

Men flera hundra renkalvar till stora värden skall enligt våra vittnen betalats ut till dem som dödat rovdjuren. Och förutom illegal jakt handlar det även om bokföringsbrott. Holger vill nu få stopp på det här och ser media som den sista utvägen men ställer inte upp med namn på grund av rädsla.

- Jag är rädd för skogens lag, de kan börja att tjuvskjuta alla mina renar och hota.  Jag kan inte låta bli att tänka på vad som kan hända mig, säger Holger.

Enligt Holger är rovdjurstrycket så hårt att tar man saken i egna händer. Men det är inte något Holger ställer sig bakom. En annan i samebyn säger att det här drabbar även andra seriösa i samebyn. Och enligt Holger vågar ingen röra om i grytan. Han vågar inte gå till polisen då han inte hyser något förtroende för dem. Och att han nu känner sig tvungen att berätta. För att försöka få stopp på den illegala jakten:

- Du får inte hålla på att rota i det. Jag vet bara inte var jag ska vända mig längre, säger Holger.

- Det här lockar också ungdomar in i brottslighet, det är riktigt skamligt!, säger Holger.

Reporter:
Karen Eira

Fråga

Rovdjurspolitiken måste lösas

Lars-Anders Baer. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Att tjuvjakt är ett symtom av dagens rovdjurspolitik är något som de politiker Sameradion talat med överens om. Regeringen och Sametinget har ett stort ansvar i fråga om tolleransnivåer för rennäringen. Alla vill se en förändring som renskötarna kan leva med.

Varför vi väljer att publicera

Vi berättar om det här för att det handlar om en brottslig handling som skett över en längre period. Lagar som vi ska följa är satta ur spel. När någon nu träder fram och vill berätta har vi valt att gå ut med nyheten.

Till vårt jobb, som oberoende medieverksamhet, ingår att granska, informera och debattera viktiga händelser och skeenden i Sápmi. Utgångspunkten är att vårt samhälle ska utvecklas, där media tillsammans med demokratin är några av stöttestenarna.

Ingen förståelse för illegal jakt

Ann Dahlerus. Foto: Lina Ricklund

"Det är ett problem med illegal jakt och ett stort bekymmer för rovdjursförvaltningen. Jag tycker att det är jättebra att Sameradion tar upp detta", säger generalsekreterare för Svenska Rovdjursföreningen, Ann Dahlerus.

"Rovdjur får en plågsam död"

Foto: Lena Samuelsson/ SVT Mittnytt

Polisen hittar ibland rovdjursdelar eller skjutna rovdjur. Misstänkta tjuvjaktsfall som man inte klarar av att lösa. Polisen samarbetar med länsstyrelsen och naturbevakare för att försöka lösa misstänkta jaktbrott.

Kan förstå tjuvjakt

Lars Jacobsson, professor emeritus psykiatri. Foto: Simon Adolfsson/ SVT Värmlandsnytt

Lars Jacobsson, professor i psykologi menar att rovdjuren är det mest påtagliga hotet för en renskötare och kan förstå att man väljer att ta saken i egna händer. Han förstår också att man inte respekterar den lagstiftning som idag finns för renskötseln.

Ingen träder fram

Christer B Jarlås. Foto: Stig Holmfrid/ SVT Nordnytt

Väldig få anmälningar av jaktbrott som kommer in till miljödomstolen leder till fällande domar. I stort sett inget fall har till en början en misstänkt gärningsman, enligt kammaråklagare vid riksenheten för miljömål i Östersund, Christer B Jarlås.

Rennäringen inför kollaps

Öje Danell. Foto: SVT

Enligt rovdjursforskaren Öje Danell kan en del av förklaringen till tjuvjakten vara misstroendet mot regeringens rovdjurspolitik. Trots att rovdjur dödas illegalt ser han inte att rovdjuren blir färre. Tvärtom ökar rovdjuren.

Du kan tipsa oss anonymt

Har du ett nyhetstips? Nu kan du höra av dig anonymt via vår krypterade tjänst Radioleaks. Du bestämmer om du vill uppge namn eller kontaktuppgifter - vi garanterar anonymitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista