Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Lovisa Negga första gången i Jokkmokk

Lovisa Negga är en av artisterna som håller konsert under Jokkmokks marknad. Idag klockan 12 på Ájtte museum uppträder hon med sin elektropopmusik.

– Det ska bli jätteroligt att spela, men jag var nervös innan jag kom hit, säger hon under sitt soundcheck innan konserten.

Lovisa Negga kommer ifrån Linköping men bor nu i Rimforsa i Östergötland där hon studerar till musikproducent. Det är första gången hon är i Jokkmokk och i sin morfars hemtrakter.

Musikkarriären började 2005 i popbandet The Majority Says. Under hösten 2010 valde de att avbryta samarbetet. Hennes debutskivan Kär släpptes i september 2011 och albumet Synd kom i december 2012. Det senaste albumet heter Mihá ja Gievrra och är på lulesamiska. Den släpptes den 5 februari i år inför Jokkmokks marknad.

Lovisa Negga har gett ut sina skivor på eget skivbolag och tidigare gjort låtar på svenska och engelska. Till senaste skivan har hon själv jobbat med lulesamiskan fast hon inte kan språket, men har fått hjälp med korrekturläsning av texten. 

Se mer om henne i kvällens Oddasat kl. 17.30 i SVT2.

Hon är också gäst i dagens Rádio Sápmi, kl.15.05.

Allt du vill veta om Lovisa Negga

Lovisa Negga i Rádio Sápmi. Foto: Jenny Israelsson Skoglund

Tre gånger har hon varvat dataspelet Zelda Links Avaitening. Två gånger har hon släppt album. Första låten på samiska kom nyligen Miha ja Gievra. Lovisa Negga gav idag en konsert med sin elektropop på Àjtte under Jokkmokks marknad.

Marie-Louise Niia

SVT Sápmi
0980-75056

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista