vualtjere/vilhelmina

Landspartiet fick nej till dubbeljakten

2:04 min

Sametingets plenum sa idag nej till att agera när det gäller dubbelregistreringen av älgjakten.
Styrelsen vill avvakta den statliga utredning som tillsattes förra året – detta biföll plenum.

Den så kallade dubbelregistreringen av älgjakten, eller den dubbla jakträtten, innebär att privata markägare och samebymedlemmar jagar på samma marker.

Ett system som framförallt kritiserats av markägare, såväl samiska som svenska.

Sametingsledamöterna Lars-Jonas Johansson och Lars-Erik Fjellström, Landspartiet svenska samer vill att Sametinget uttalar att den så kallade dubbelregistreringen av älgjakten ska tas bort.

Idag behandades motionen – och det blev som vanligt när det gäller frågan om samiska rättigheter, en lång och ideologisk debatt i Sametinget.

-Att ta bort dubbelregisteringen är ett steg till att nå fram till samisk självbestämmande.

Vill vi ha samiskt självbestämmande så kan vi inte låta dubbelregistreringen vara kvar. Det är ett sätt för staten att använda samebyn som ett slagträ mot andra samer. Mycket effektivt för en som vill härska genom att söndra, sa Lars-Jonas Johansson från talarstolen.

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, höll långt anförande med historiskt beskrivning av hur Lappmarkerna befolkades, avvittringen och historisk markanvändning.

-Det handlar om principer där samer ställs mot samer. Det blir konflikter. Det finns inget historiskt stöd för dubbelregistreringen. Får vi bort detta får vi ett mer harmoniserat Sameting och ett samiskt folk.

Men både Torkel Stinnerbom, Samelandspartiet och Lars Jon Allas, Guovssonásti, frågade retoriskt vems jakträtt förslagställarna ville ta bort; samernas eller markägarnas?

-Jag trodde inte ni ville försvaga den samiska jakträtten på privata marker. Vår sameby har drivit frågan till högsta instans som sagt att det är delad jakträtt på privat mark ovan odlingsränsen. Att ta bort jakträtten är att ta bort vår möjlighet till existens och våra civila rättigheter, sa Lars-Jon Allas.

Lars Wilhelm Svonni pekade på ett annat problem med motionen:

-Om vi följer den här motionen så tar vi bort skogssamebyarna all jakträtt. De skulle mista all rätt att jaga älg.

Debatten pågick under hela onsdagen och först efter kafferasten gick plenum till beslut med fyra förslag att ta ställning till: återremiss, avslag av motion, tillstyrkande av motion samt styrelsens svar att avvakta regeringens utredning.

Landspartiet svenska samer och Jakt- och fiskesamerna röstade för återremiss, men fick inte tillräckligt med stöd.

Därefter prövades förslagen om avslag, tillstyrkande eller styrelsens förslag att avvakta och efter slutlig omröstning vann styrelsens linje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio