Samerna har sedan gammalt haft stor utbredning över Sverige

1:16 min

Att det har funnits samisk befolkning långt ner i Sverige sedan länge visar inte bara arkeologiska fynd, utan också språkforskning.

– På 1700-talet skapade en samisk ordboksförfattare en ordbok som fångade samiskan i Gävle, där fanns bland annat namnet på en växt som inte finns längre norrut, berättar professor Lars-Gunnar Larsson som forskar om samisks utbredning.

-Ju längre norrut och ju längre västerut man kommer, desto ovanligare blir den här växten och när man kommer till Gävletrakten når vi den absoluta nordgränsen för den här växten. Alltså måste det vara i det här området som han träffat på den här växten. Det finns ingen benämning för den här växten i någon annan samisk språkform, säger Lars-Gunnar Larsson.

Men varför är den här forskningen viktig?

– För det första har man förenklat bilden av samer i det svenska samhället. Man har tänkt sig att det samiska är nomadiserande fjällsamer och visst är det så att de är samer, det är det ingen tvekan om. Men det samiska samhället har i äldre tider varit väldigt mycket mer varierat än vad det är idag. Skogssamisk kultur fanns, det fanns fiskarsamer och det fanns sockenlappar, säger Lars-Gunnar Larsson.

– Det fanns samer i olika funktioner över större delar av Sverige och man ska inte förtiga samernas historia. Den måste fram, folk måste bli medvetna om att det här är en gammal grupp som haft en stor utbredning i Sverige. Samerna är inte någon slags utbölingar som har kommit norrifrån i sen tid, utan Sverige är ett område där även samer har urgammal hemortsrätt.

Anne-Ravna Allas & Anna-Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio