Sámediggi/ Sametinget

Förslag om att en fristående rennäringsmyndighet bör inrättas

1:46 min

I en motion till Sametinget yrkar Marita Stinnerbom från partiet Guovssonásti att Sametingets politiker fråntas ansvaret för rennäringsförvaltningen. Istället vill Stinnerbom att en fristående rennäringsmyndighet inrättas.

Per-Mikael Utsi är Sametingets styrelsesordförande och han säger det finns ett liknande krav från Samernas Riksförbund och han ser allvarligt på saken:

 – Det är en sak vi tar på allvar. Vi ska se över, hur vi kan lösa det, att rennäringsföreträdare får ett inflytande, säger Per-Mikael Utsi. 

Orsaken till att Sametinget fick överta en del myndighetsuppgifterna var Riksdagens beslut om ökat samisk inflytande.  År 2007 överfördes så ett antal myndighetsuppgifter från länsstyrelserna och Statens jordbruksverk till Sametinget, däribland förvaltningen av rennäringen.

Marita Stinnerbom har i en motion till Sametinget krävt att man skiljer rennäringsfrågorna från Sametinget:

-- Jag vill att rennäringen ska ha inflytande över sina egna frågor, och nu när Sametinget ska inrätta en rennäringsnämnd, så får vi ett inflytande i rennäringsfrågorna.  Men det är också beroende på hur tillsättningen av Rennäringsnämden ska se ut. Jag vill att rennäringen har majoriteten i nämden eller delegationen, säger Marita Stinnerbom.

Detta förslag har bakgrund i Svenska Samernas Riksförbund, som vill ha mer inflytande över rennäringsfrågor. Och Per-Mikael Utsi hyser förståelse över förslaget:  

– Ja, det är ju alldeles självklart, men som myndighetsvärlden är uppbyggd, så är det inte så lätt för intresseorganisationer att komma in. Utan det bygger på att dem folkvalda organen styr över myndigheterna.  Ett alternativ till att regeringen styr, är att Sametinget styr istället, och då kan ju Sametinget på bästa sätt, se till hur man kan ta hänsyn till intresseorganisationerna, säger Per-Mikael Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio