Fler gruvor att vänta när Sveriges mineralstrategi presenterades

Mineralstrategin presenterades av näringsministern Annie Lööf på en presskonferens på Rosenbad i Stockholm. Annie Lööf meddelade bland annat, att vi kommer att se fler gruvor i framtiden.

Regeringens arbete med att ta fram en strategi för ett långsiktigt och hållbart nyttjande av Sveriges mineralresurser har skett i nära samverkan med övriga departement, Sverige geologiska undersökning samt regioner, lärosäten, länsstyrelser, näringsliv och civila samhället.

50 miljoner kronor avsätts till mineralstrategin, vars värdeord är dialog och hållbarhet. Genomförandet av strategin ska ske, genom att fördela ansvaret mellan olika myndigheter.

Under presentationen av mineralstragein, pratade Annie Lööf om att utrymmet för gruvor är trångt i norra Sverige, på grund av konkurrerande intressen. Enligt Lööf så är det viktigt att få en dialog mellan de olika intressena och näringarna, såsom rennäringen. Hon säger också att det är viktigt att förbättra dialogen mellan rennäringen och gruvnäringen. En steg i den strategin är att inrätta ett mineralforum, som ska ledas av Annie Lööf själv.

Även forskningen om gruvnäringen ska stärkas, nämner Luleå Tekniska Universitet. Det kommer inte heller bli några förändringar i lagen, utan en gemensam strategi ska arbetas fram tillsammans med gruvindustrin och miljöorganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio