SAMEDIGGI/SAMETINGET

Jonsson sågar regeringens mineralstrategi

Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson riktar skarp kritik mot regeringens mineralstrategi som presenterades idag.

Samtidigt som Sametingets plenum i Vilhelmina behandlade frågan om en gruvpolicy för Sametinget så stod näringsministern Annie Lööf och presenterade regeringens mineralstrategi i Stockholm.

Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson, som också sitter i Sametingets styrelse, hann i pauserna ta del av regeringens strategi. Jonsson är kritisk mot att det inte görs något åt utländska gruvbolags möjligheter att relativt enkelt starta gruvverksamhet i Sverige.

Jonsson menar att bolagen i dagsläget kan komma och ta naturresurser från Sverige i stort sett utan att betala någonting. Han hade velat se en skärpning av lagarna för att reglera bolagens verksamheter hårdare.

 – Man tror ju nästan att de som sitter och jobbar fram regeringens förslag är i maskopi med internationella bolag.

Jonsson tycker visserligen att det är bra att regeringen framhåller att hänsyn ska tas till rennäringen. Men han saknar ett bredare perspektiv från regeringens sida.

 – Det märker man ju i debatten här idag, att vi samer vill att alla exploateringar ska ta hänsyn till alla samer, både näring och kultur, och inte bara som nu enbart ta hänsyn till rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio