Sámediggi/Sametinget

Styrelsen möter kritik för slarvigt förberedda ärenden

Flera ledamöter i Sametinget var inte nöjda med svar som Sametingets styrelse förberett på motioner inför plenum. Enligt politikerna gav styrelsen inget tydligt svar om hur de egentligen såg på frågorna som ledamöterna lyfte upp.

Plenum i Vilhelmina har varit det sista för den här mandatperioden. Men förutom de stora frågorna som Gruvpolicyn och det mediepolitiska programmet var det många som reagerade på styrelsens förberedning av motionerna från Sametingets ledamöter.

Av totalt 32 motioner hade styrelsen meddelat att 22 av dessa ansågs redan vara ”besvarade.” Därmed säger styrelsen att de varken stödjer eller motsätter sig motionerna – utan bara att de anser att de redan fått ett svar i ärendets beskrivning.

 – Man ska ju helst tillstyrka eller anta en motion och då blir det ju tydlig vad för viljeinriktning den politiska ledningen har – vad målet är och vad som ska verkställas. Om man bara säger att den är besvarad vet ju ingen vad som händer, säger Sara Larsson, ledamot i partiet Min Geaidnu.

Under plenums andra dag gick dessutom styrelseledamoten Håkan Jonsson upp i talarstolen och medgav att han inte varit med och förberett en motion som var uppe för beslut.

Efteråt förklarade han det med att han inte sett brödtexten till motionen och att det var någon annan som förberett den. Trots att det i protokollen klart och tydligt stod att det var styrelsen som stod bakom motionens svar.

 – Det är många av motionerna som kommit upp som är väldigt stora, och som kräver mycket arbete, och det blir för mycket för en liten styrelse att hantera, säger Per Mikael Utsi, Sametingets styrelseordförande.

Dessutom uppmärksammade en av ledamöterna under mötets gång att styrelsen pekade på delar i budgeten som inte fanns i ett av sina motionssvar. Också en miss enligt Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi.

 – Det är ju tydligt att styrelsen inte är eniga. Man kommer inte med eniga kraftfulla beslut utan man överlåter det till plenum att avgöra frågan. Och då får vi ju inget tydligt ledarskap för Sametinget, säger Sara Larsson från Min Geaidnu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio