Kiruna

Kiruna tänder ljus mot droger

3:30 min

Ikväll hålls en ljusmanifestation mot droger i Kiruna, där man vill uppmärksamma den värld som ett drogberoende skapar. De är den Idella föreningen " föräldrar mot droger" och svenska kyrkan som står bakom arrangemanget. Vi träffade Siw Emmoth och Yvonne Johansson-Larsson som är med i föreningen.

– Jag gjorde misstaget att tro att jag kunde fixa det här själv, det gör man inte för drogen är för stark, säger Yvonne Johansson-Larsson.

Det var i maj förra året som Yvonne Johansson-Larsson hade fått nog, det var då hon tillsammans med andra berörda föräldrar startade gruppen "föräldrar mot droger" i Kiruna .

En förening som samlar medberoende familjer för att tillsammans visa stöd för den verklighet som drogerna skapar.

– Jag hade misstankar länge men jag satte på skyggslappar och tänkte att " inte min son, han håller inte på med sånt. " Så jag mörkade det .2009 var då jag riktigt förstod att han håller på med droger, för då hade han också bytt umgänge och det var då de började hända andra saker. Jag har nu förstått att det säkert var tre år före det som han började använda droger.

Yvonne hade sen 2009 känt till sonens drogberoende som tillslut skulle leda till en för tidig död i överdos i höstas.

Drogerna som till en början handlade om läkarbesök och utskrivna tabletter för att hjälpa honom att må bättre. Ledde till internetbeställda narkotikaklassade preparat.som kom med posten i vad hon trodde till en början var datordelar.

– Man gick ju på allt, det kom ju avier hem, dom är ju maskerade så de står ju inte Knarkbolaget AB. Till en början trodde man att det var en datadelar han beställde. Men man ville väl inte se, man ville inte tro, säger Yvonne.

Hon försökte hjälpa sin son på många olika sätt för att bli fri från droger, han blev bland annat inskriven på behandlingshem men i slutändan så räckte det inte till.

Föreningen "Föräldrar mot droger" har den senaste tiden vuxit till att bli större och för både Yvonne och Siw så har föreningen varit ett stort stöd, för i början kunde man känna sig ensam med detta problem. säger Yvonne Johansson-Larsson.

Siw Emmoth är förälder för ett barn som nu använder sig av droger. Det har gått två år sen hon förstod, och som förälder har hon tagit det hårt.

– Det har påverkat mycket, man har sovit mycket mindre och man har ju flera barn och dom kommer lite i skumundan när man har barn som drogar, för det barnet tar ju mycket tid, säger Siw.

På vilket sätt?

– Man vill ju veta var de barnet är och vad han eller hon gör och man är ju jätterädd hela tiden på vad som kan hända. För det kan bli för mycket, säger Siw.

Vad för känslor fick du när du fick veta att ditt barn använt droger i två år utan att du vet om det?

– Jag vet faktiskt inte vad för känslor jag fick. För jag hade svårt och förstå att man inte hade sett att han använt droger i två år. Jag vet inte om jag fick några känslor så, säger Siw.

Tycker ni att det blivit mer droger nu än förr i Kiruna?

– Det är mer droger nu eller är det så att när man själv har barn som drogar att man ser mer, säger Siw Emmoth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio