Styrelsen förlorade- gruvpolicyn ut på remiss

Styrelsens förslag till Sametingets gruvpolicy röstades ner av Plenum. Landspartiet Svenska Samer och Mijjen Geajnoe lämnade under morgonen in ett motförslag som debatterades hårt under dagen. Med ett förtydligande av första versionen som även skrevs under av Albmut och Jakt och Fiskesamerna röstades förslaget igenom.

Enligt Sara Larsson, Mijjen Geajnoe, är förslaget ett förtydligande och skiljer sig  inte alls så mycket från Styrelsens förslag.

- Vi har bara plockat ut de viktigaste principdelarna ur det styrelsen har lämnat samt sametingets eget livsmiljöprogram, där vi lägger fram att den viktigaste principen är vår rätt till självbestämmande över att ta ansvar för vårt land och det ska bevaras för kommande generationer, säger Sara Larsson.

Så här säger Ingrid Inga, styrelseledamot i Sametinget om saken.

- Ja först och främst så tappar sametinget trovärdighet hos de samiska folket att vi inte kan enas om en gruvpolicy och man lägger ett motförslag från Min Geidnu och LPSS som är identiskt med det styrelsens förslag och att det gör att hela policyn stjälps, det är oansvarigt, säger Ingrid Inga, Samelandspartiet.

I enlighet med det nya förslaget kommer nu styrelsens gruv och mineralpolicy skickas ut på remiss till alla delar av det samiska samhället. Remissrundan är ett sätt att visa att förslaget är godkänt men enligt Ingrid Inga något som drar ut på processen, Samtinget är redan ute i elfte timmen med att få in synpunkter till Regeringen på deras mineralstrategi. Sara Larsson tycker att det är tråkigt att inte alla kunde ställa sig bakom förslaget men anser att det det är av vikt för att nå slagkraft att Sametingets gruvpolicy till en början utelämnar detaljer och redovisar de bärande principerna som ska ligga till grund för policyn.

- Policyn ska kunna vara ett ställningstagande på hur vi ser på det här och hur vi ska kunna jobba vidare. Sen så ser vi att styrelsens förslag ska leva vidare och utvecklas och så småningom också kunna antas som Sametingets gruvpolicy, det tror vi, säger Sara Larsson, Mijjen Geajnoe.

De partier som reserverade sig mot beslutet var Samelandspartiet, Partiet Samerna och Guovssonásti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio