Drogmanifestation i Kiruna

"Vi måste väcka Kirunaborna"

Närmare 140 facklor tändes igår i Kiruna, för att visa avstånd till droger. Ideella föreningen Föräldrar mot droger och Svenska Kyrkan arrangerade manifestationen.

Oskar skoglind, är präst i kiruna församling och en av arrangörerna:

– Vi vill väcka Kirunaborna, att vi faktiskt har narkotika här och att vi behöver göra någonting för att hjälpa till. Så solidariskt kämpar vi och propagerar mot narkotika, säger Oskar Skoglind.

I ett snöigt Kiruna så tändes facklorna för att visa sin ställning mot narkotika. Ett problem som senaste tiden har ökat kraftigt i Kiruna Kommun. Enligt socialen, som också medverkade i manifestationen igår ska ha omkring 25 procent av ungdomar i en gymnasieklass i Norrbotten, testat på droger av något slag.

Det som ökat mest i Kiruna är just nätdroger som lätt kan klickas hem. Enligt socialen ska också den starka drogen Heroin, ha börjat synas i Kiruna.

Närmare 140 personer deltog i fackeltåget från folkets hus parkeringen till Kiruna Kyrka. En av dem var Marielle:

– Det här påverkar mig jättemycket, för jag har en dotter som har varit drogberoende och det är fruktansvärt. Det är så hemskt och det förstör ju familjer och alla berörs ju av det, säger Marielle. 

Hur kom hon bort från drogerna ?

– Med hjälp av oss och från socialen, och vi fick också mycket hjälp från alla runt omkring, säger Marielle.

Yvonne Johansson-Larsson som tidigare i höst förlorade sin son på grund av droger, tycker att man direkt ska söka hjälp när man misstänker att ens barn använder droger:

– Jag gjorde själv det misstaget och trodde att jag kunde fixa det här själv. Jag satte på skygglappar och tänkte " nej ingen ska få veta, han kommer förlora allt och vi fixar det här själv", men det gör man inte. Drogen är för stark, så sök hjälp. Det är tufft att ange sitt barn, men man fixar inte det själv, säger Yvonne Johansson - Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio