Letar fornlämningar som hobby

14 min

Det hittas fler fornlämningar än vad man hinner med att registrera i fornlämingsregistret. Just nu driver Gaaltjie projektet "Sydsame landskap och historia", en fördjupning i tidigare dokumentationsprojekt.

Under Sametingets Plenum i Vilhelmina passade Sameradion på att träffa Lasse Kuhmunen från Klimpfjäll. Hans intresse för att hitta fornlämningar har fått honom att både kasta lassot och geväret åt sidan.

- Det enda jag brukar säga att man har blivit sämre älgjägare då man började med det här, man tittar mer ner i backen än vad man ser uppåt, säger Lasse Kuhmunen.

Intresset har alltid funnits sedan barnsben men 2007 när Västerbottens Museum erbjöd samebyar och sameföreningar kurser i fornsök gick det över till att bli en kär hobby. Lasse Kuhmunen har tappat räkningen på hur många fornlämningar han har hittat, oftast är det gamla boplatser, härdar och kåtatomter som hans tränade öga upptäcker.

-Du ser ju bara som så att här är det en fin bäck och fina backar runt omkring och då börjar man redan misstänka att här kan det finnas en boplats och oftast så gör det ju det, säger Lasse Kuhmunen.

Fornlämningarna registreras till en början i en databas hos Västerbottens Museum. Förhoppningen är att alla ska granskas av arkeologer från Riksantikvarieämbetet för att komma med i fornlämningsregistret. När de är registrerade där skyddas de av lag och innan ingrepp i naturen sker måste tillstånd sökas av Länsstyrelsen. Exploatören får då bekosta en grundligare arkeologisk undersökning då fler föremål eftersöks och ålder fastställs.

- Jag tror att det har en stor betydelse för samebyn, de vill ju börja med gruvor eller vindkraftsparker, nå tror jag att det här är nyttigt, jag tror att det är jättebra för byn, säger Lasse Kuhmunen, Vilhelmina Södra sameby

Ewa Ljungdal, Gaaltjie, berättar att Länstyrelsen vid exploaterings ärenden brukar ha för vana att ringa och kolla om det finns fornlämningar på det berörda området och att de även brukar ta hänsyn till fornlämningarna. Projektet "Sydsame landskap och historia" går ut på att analysera och dra slutsatser av de fornlämningar som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio