Sápmi

Kritisk mot att Samefonden stämmer samebyar

2:05 min

Nu kommer reaktioner på Samefondens stämning av samebyarna i Nordmalingsmålet.

Inger Baer Omma från Vapstens sameby tycker att Samefonden gör fel som går till domstol för att få samebyarna att betala tillbaka sina lån.

 – Nu har Samefonden öppnat upp en strid och det kan väl inte ha varit meningen att de skulle stämma sina egna ägare, säger Inger Baer Omma, sametingsledamot för Guovssonásti och medlem i Vapstens sameby.

Samefonden förvaltar bland annat intrångsersättningar som kommer av att andra markanvändare nyttjar samebyarnas betesområden. För att kunna driva processen mot markägarna i Nordmalingsmålet lånade de tre samebyarna Vapsten, Ubmeje tjeälldie och Ran pengar från Samefonden.

När samebyarna vann målet så fick markägarsidan stå för rättegångskostnaderna. I Samefondens ögon har samebyarna alltså fått tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånen, totalt 6,4 miljoner. Men Inger Baer Omma ger en annan bild:

 – Samebyarna har inte fått full kostnadstäckning för sina rättegångar, det är det det handlar om också. Samebyarna betalade ur egen börs fram till första instans sen klarade inte kassorna av det, säger Inger Baer Omma.

Samefondens ordförande Sylvia Simma säger att det här är just en av oklarheterna som de försökt få svar på av samebyarna. Men efter att i ett halvår försökt få igång en dialog utan att lyckats så har Samefonden valt att med juridisk hjälp från kammarkollegiet gå till domstol.

 – Med stöd från vår jurist så ser vi ingen annan väg eftersom vi inte får svar på våra frågor och inte får till en dialog, säger  Sylvia Simma.

Inger Baer Omma sitter själv som ledamot i Samefonden, men eftersom hon är med i Vapstens sameby så har hon inte deltagit i diskussionerna eller besluten som Samefonden fattat i det här ärendet.  Men hon menar att det inte stämmer att Samefonden verkligen har försökt få kontakt med samebyarna.

 – Jag känner inte till någon mer träff mellan Samefonden och samebyarna än den som till sist skedde i maj 2012, och jag har inte fått någon mer uppgift från styrelseordföranden att de har varit i direktkontakt med Samefonden, säger Inger Baer Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio