Sápmi

Penna som motiverar barn och vuxna att lära sig samiska

1:36 min

Språkpennan är ett bra alternativ att lära sig samiska på, både för vuxna och barn.

- Det är väldigt bra sätt att lära sig samiska på när man inte har möjlighet att kunna läsa tillexempel på skola eller utbilda sig, säger Sara Helen Persson.

Språkpennan ser ut som en penna, men är en inspelningsmikrofon som man kan spela in ljud och till pennan så följer det med små etiketter. Man kan tillexempel läsa in en bok, färger, ord som man använder till vardags. Sara Helen säger att hon och en kollega gjorde material till pennan, för att det inte finns färdigt material att köpa, Pennan används också i Ammarnäs då på nordsamiska.

-  Det kan vara till exempel att man har en plansch med färgerna där kanske en röd färg klick, bredvid den så är det en liten etikett, då man använder pennan så trycker man på den och då läser den upp ordet på samiska.

Sara Helen berättar att dom började med en familj som skulle testa pennan hemma, pennan är bra på det sättet att barnen själv kan engageras och vara aktiva att lära sig språket. Folk vill lära sig men törs inte uttala orden men med pennan så får man höra uttalet och lära sig eftersom.

- Så nu framöver är väl tanken att jag skall försöka göra ett större material, ett bredare både med ord och det som hör kring hemmet, så mycket som möjligt försöka göra översättningar av böcker, så att man har ett material som kan användas under en längre period, säger Sara Helen Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio