Sápmi

Närmare granskning av motförslag till gruvpolicy

1:38 min

Enligt förslaget ska Sametinget ha den yttersta beslutanderätten i fråga om exploateringar- i dialog med samebyarna. Något som enligt Mattias Åhrén, folkrättsjurist vid Tromsö universitet, dels strider mot den rättsliga synen i det samiska samhället men även är ett folkrättsbrott.

- Jag tycker att det är ett otroligt märkligt beslut som Sametinget har tagit och jag menar att de som stått bakom det borde förklara hur man resonerar, säger Mattias Åhrén

Från en juridisk utgångspunkt ligger beslutanderätten i sådana här frågor hos de som upparbetat rättigheten till marken och i det samiska samhället är de rättigheterna lokala, de ligger främst hos samebyarna, menar Åhrén.

Lars-Jonas Johansson, Landspartiet Svenska Samerna som tillsammans med Min Geidnu står bakom motförslaget menar att om samerna ska nå vinst i ett exploateringsärende måste samerna som ett folk stå bakom en gruvpolicy och det gör man genom att ge Sametinget den slutgiltiga beslutanderätten.

- Vi måste också ta våra krav ifrån Sametinget om att vi ska ses som folk eftersom man skriver det i lagen och då måste vi vara de som har det övergripande ansvaret. Sametinget är det samiska folkets högsta uttalade vilja, vilka som sitter där och så vidare. Det är den enda vi har egentligen som ska företräda oss samer som folk, gentemot staten och exploatörer, säger Lars-Jonas Johansson

Att inte ge samebyarna någon beslutsrätt upplever Mattias Åhren tvärtom, det sänder svaga signaler utåt.

- Nu slåss vi för att samebyarna och renskötseln ska överleva gentemot markexploateringarna och så har vi ett Sameting som säger att samebyarna inte har någon beslutanderätt i de här frågorna, det hjälper ju inte till direkt, säger Mattias Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio