RUOŦŦA/ Sverige

Junselevargen kan komma att skjutas

Jakten på vargtiken i Junsele som avbröts tidigare i februari kan komma att återupptas.

Verket har fått en ny ansökan från en sameby om skyddsjakt och anser sig ha mycket goda skäl att bevilja den, skriver Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren på Svenska Dagbladets debattsida.

Verkets förra beslut om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla varghonan i Junsele upphävdes av förvaltningsrätten som ansåg att det var fel att göra undantag från förbudet att döda vargar i det här fallet. Andra lösningar borde ha prövats i stället för skyddsjakt, enligt rätten.

Naturvårdsverkets beslut gällde båda djuren i vargparet i Junsele. Det överklagades och jakten avbröts men varghannen hann skjutas före stoppet.

Enligt länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland har honan dödat 26 renar sedan hannen sköts i januari. Naturvårdsverket pekar också på att renhjordarna splittras när vargtiken jagar.

"Så vad blir nu reaktionerna efter det nya beslutet om skyddsjakt?", frågar Maria Ågren i debattartikeln. "Mer hot, hat och förakt riktat mot myndigheter, mot organisationer, mot enskilda människor? Eller finns det en öppning för en mer sansad debatt? Vi hoppas det".(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio