Rovdjurskoll

Nytt forum för rovdjursobservationer

Nu lanseras nya möjligheter för den som vill veta var landets björnar, vargar, järvar och lodjur håller hus. Databasen Skandobs ska få allmänheten att räkna rovdjur, rapporterar P4 Jämtland.

– Om man jämför med att ringa in observationer som många har gjort förut gör webben det mer lättillgängligt att rapportera vad de sett, säger Peter Jaxgård, projektledare för Skandobs.

Några enkla klick ska alltså räcka för att meddela en iakttagelse och göra informationen synlig för alla. Liknande databaser har funnits förut, men inte i samma omfattning.

– Nu gör vi det på skandinavisk nivå tillsammans med Norge, eftersom många stammar rör sig över gränsen, säger Peter Jaxgård.


Viktigt att ta uppgifterna med en nypa salt

På länsstyrelsen i Skåne är rovdjurshandläggare Bertil Nilsson positiv till att få in fler tips. Samtidigt är han osäker på hur de ska hinna kontrolleras.

– Det är alltid en risk att folk ser att varg rapporterats i området och inte vågar släppa ut sina djur, innan vi hunnit kontrollera tipset.

Peter Jaxgård menar att det är viktigt att se observationerna som just iakttagelser.

– Det kan vara samma djur som setts flera gånger, men det finns ändå ett intresse för hur rovdjuren rör sig. Bland annat för att kunna ta till skadeförebyggande åtgärder.

Moa Lundgren/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio