Junselevargen

Beslutet om skyddsjakt överklagas igen

Beslutet om skyddsjakt på Junselevargen kommer att överklagas. Svenska Rovdjursföreningen anser att Naturvårdsverkets agerande "är en ren provokation" med tanke på att verket precis fått bakläxa av förvaltningsrätten.

- Det förra skyddsjaktsbeslutet var illa underbyggt och det har inte framkommit något nytt som gör skyddsjakten mer försvarbar. Därför ser vi oss nödsakade att överklaga även detta beslut, säger Ann Dahlerus på Rovdjursföreningen.

Även Naturskyddsföreningen överklagar det nya beslutet. Enligt Mikael Karlsson, ordförande i föreningen, har ingenting ändrats i sak sedan förvaltningsrätten stoppade jakten förra gången.

- Jag tycket det här är pinsamt och lite tragiskt. Naturvårdsverket ska inte hålla på det här sättet, säger han till TT. 

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, försvarar beslutet om skyddsjakt på vargen. 

- Att ha varg inom det nu aktuella området är något som innebär att samebyns renskötsel i stort sett omöjliggörs och orsakar stora skador. Något annat alternativ än skyddsjakt finns inte att tillgå. Vargen kan inte flyttas då den inte får sövas fler gånger, säger Jenny Wik Karlsson i ett pressmeddelande.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio