Máláge/ Malå

Avslog samebys ansökan om skyddsjakt på lo

Den 18 februari sökte Malå sameby skyddsjakt på lodjur men ansökan avslogs. Länsstyrelsen hänvisar sitt beslut till att ordinarie licensjakt inträder inom kort, den 1 mars.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på SSR anser beslutet märkligt då licensjakt ska hålla nere populationen till utsatta mål och skyddsjakt är något helt annat.

-  Jag tycker inte att det är ett lämpligt beslut att hänvisa till att licensjakten ska pågå innan man fattar beslut om skyddsjakt, men framförallt med bakgrund av att det har olika syften, det ena är faktiskt för att skada på egendom, skyddsjakt ska ju syfta till det, jag tycker det är ett märkligt beslut, säger Jenny Wik Karlsson

Enligt jaktlagen är en förutsättningen för att bevilja skyddsjakt att det inte finns någon annan lämplig lösning. Licensjakt är enligt Björn Jonsson, enhetschef för Naturvårdsenheten på länsstyrelsen, Västerbotten en annan lämplig lösning på problemet.

- Vi menar på det att renskötarens uppgift här är att se till att prata med jaktlagen som finns i omgivningen och se till att de vet om var de ska jaga men också att tala om var de finns renar och delta i planeringen av det här, inte i själva jakten, vilket också är svårt i skyddsjakten, att delta, de är ju för få personer, säger Jenny Wik Karlsson.

För Börje Stenlund, Malå sameby, är det otänkbart att ett jaktlag ska bedriva en lodjursjakt mitt bland renhjorden. Sannolikheten för att de väljer att jaga bland renarna med ett område på tre kommuner  framför sina fötter är liten. Stenberg hoppas nu att de fyra tilldelade lodjuren fälls snabbt så att en ny skyddsjakt kan sökas. Tills dess vet han vad han har att göra.

- Vi drabbas ju av konsekvenserna av att skadedjuren är ju fortfarande kvar och springer och driver renarna runt, runt. Vi får ju ta konsekvenserna med det ekonomiska, skingringarna av renar, det är ju flera dagars samling att få tillbaka dem, det är renar som blir rivna av rovdjuren, vi får ju stå för kostnaderna, säger Börje Stenlund, Malå sameby.

Länsstyrelsen har av samma anledning avslagit skyddsjaktsansökan från Semisjaur-Njarg, Maskaure och Byrkije.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio