Junselevargen

Sameby överklagar beslutet om stopp för skyddsjakten

Vilhelmina södra sameby överklagar nu förvaltningsrättens beslut om att tillfälligt stoppa skyddsjakten på vargtiken i Junseleområdet. 

- Domstolens beslut kombinerat med den långa handläggningstiden innebär att en eventuell skyddsjakt inte kommer att kunna genomföras om domstolen kommer fram till att Naturvårdsverkets beslut är rätt, säger Jenny Wik Karlsson, ombud för samebyn och förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund.

SSR och samebyn anser att domstolens beslut är felaktigt. Vargens närvaro i området har förorsakat stora skador för samebyn som nu kommer att fortsätta. Det anser man inte är förenligt med Sveriges internationella åtaganden gentemot samerna som urfolk. 

- Vi förväntar oss ett snabbt agerande från domstolen i likhet med det beslut som
igår fattades av domstolen avseende begäran om inhibition, säger Jenny Wik Karlsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio