Sápmi

Mer Ođđasat i Finland

Till hösten startar Yle en ny samiskspråkig nyhetssändning i Finland, som i sin helhet är producerad på den samiskspråkiga redaktionen i Inari.

Yle:s nya Ođđasat-sändning kommer att synas på nyhetskanalen Yle TV1, kl. 15.10, finsk tid. Dessutom förbättrar Yle den samiskspråkiga nyhetstjänsten för de som bor utanför det egentliga sameområdet, genom att tidigarelägga sändningstiden för den samnordiska tv-nyhetssändningen Ođđasat.

Fram till idag har man kunnat se den samnordiska sändnigen i hela Finland först efter det övriga programutbudet, nattetid. Den nya, tidigarelagda sändningstiden är dagligen kl. 22.30 - 23.00 i Yle Fem. Den första sändningen, som enbart syns i norra Finland, Sverige och Norge, blir kvar på sin ursprungliga plats på förkvällen i Yle Fem.

Till hösten finns även alla samiskspråkiga nyheter tillgängliga på webben, på Yle Arenan.

Nyhets- och aktualitetschefen Atte Jääskeläinen på Yle säger till Yle nyheter, att den nya samiskspråkiga nyhetssändningen är en idé från sameredaktionen i Inari. Han säger också att målet för Yle är att förbättra nyhetscervicen för den samiskspråkiga befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio