RUOŦŦA/ Sverige

Dom om nackstick på ren JO-anmäls

Svenska Djurskyddsföreningen JO-anmäler Östersunds tingsrätt och Åklagarkammaren i Östersund. Detta på grund av tingsrättens friande dom mot en renskötare som dödat en ren med nackstick.

Att ta livet av en ren med nackstick är enligt djurskyddslagen förbjudet, på grund av det lidande som det förorsakar djuret.

- Renskötaren erkände att han använt metoden och tingsrätten konstaterade att han brutit mot föreskrifterna. Han har därmed gjort sig skyldig till i första hand djurplågeri, i andra hand brott mot djurskyddslagen. Trots det ogillas åtalet om brott mot djurskyddslagen. Bland annat med hänsyn till att metoden använts länge av en ursprungsbefolkning inom en traditionell näring. Något som inte är relevant då den svenska djurskyddslagen gäller alla som bor i Sverige, säger Lillemor Wodmar, generalsekreterare vid Svenska Djurskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Svenska Djurskyddsföreningen anser även att åklagaren borde ha överklagat tingsrättens dom, eftersom renskötaren brutit mot både djurskyddslagen och Jordbruksverkets föreskrifter.  

- Vi anser att både Östersunds tingsrätt och åklagarkammaren i Östersund ska kritiseras av JO för felaktig handläggning av ärendet, säger Lillemor Wodmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio