Mankoks språkstipendium till studenter och en forskare

En forskare och två studenter får dela på Mankokstipendiet som idag delas ut i Stockholm. Det är Lena Kappfjell, Helena Omma och Erika Jonsson som får dela på ungefär 140 000 kronor, arvet efter författaren och konstnären Erik Nilsson Mankok.

Erik Nilsson Mankok från Vilhelmina-trakterna var renskötare men tog också en filosofie kandidatexamen vid Uppsala universitet.  Han gav ut flera böcker, där kanske mest kända är ”Mitt Lassokoppel”, där siade han vad som kommer att hända med samerna i framtiden. Erik Nilsson Mankok gav också ut den första ordboken från svenska till sydsamiska, förutom att skriva så målade han tavlor och gjorde även några skulpturer.

Mankokstipendiet har delats ut några gånger tidigare till samer som arbetar med att främja och utveckla språket. När stipendiet i år delas ut blir det för sista gången, i enlighet med önskan från hans närmsta släktingar.

Mankokstiftelsens stipendiemotiveringar:

"Gaebpien Leena/Lena Kappfjel kommer i sin doktorsavhandling att särskilt lyfta upp och tydliggöra den samiska som talats och talas i Vilhelmina-Vefsnområdet, det nordligaste området av sydsamiskan. Forskning och dokumentation av både muntliga och skriftliga källor såsom Mankok, Lagercrantz, Qvigstad är betydelsefulla liksom den terminologi som finns i insamlat, muntligt material. Översättning till Vilhelmina- Vefsensamiska är en ytterligare utmaning för stipendiaten."

"Helena Omma ska i sin uppsats inom masterprogrammet fokusera på att samla in samiska termer som används av talare inom alla dialektgrupper inom Gällivareområdet. Hon ställer frågan: Kan man förstå renen och dess natur genom dessa ord? Dokumentation av renskötseltermer inom Gällivare-området har inte tidigare genomförts och är därför oerhört viktig."

"Erika Jonsson kommer i sin uppsats, sydsamiska C, att fokusera på sambandet mellan språk och kultur. Genom sitt intresse för andra urfolk så lyfter hon fram det globala perspektivet, som var viktigt i Mankoks författarskap. Vi ”små folk” måste lyfta fram det som är specifikt för vår språk och kultur för att hävda vårt existensberättigande. Genom forskning inom sydsamisk kultur och språk finner vi kunskap och värdefullt materialför oss och kommande generationer."

I samband med stipendieutdelningen i ABF-huset i Stockolm i eftermiddag föreläser Mankok-kännaren Birgitta Östlund.

I Rádio Sápmi, P2 kl. 15.05 hör du Sigrid Stångberg från Mankok-stiftelsen och Erika Jonsson, en av dom som får stipendiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio