Sápmi

Samiska fest och kulturdagar i Funäsdalen

1:42 min

I går kväll startade Lopme Naestie för 9 gången.Det är samiska fest och kulturdagar i Funäsdalen, Projektledaren Kerstin Valkeapää säger att deras koncept är att ha aktiviteter till alla

Det är för nionde gången som Lopme Naestie, samiska fest och kulturdagar arrangeras i Funäsdalen, och dagarna inleddes i går kväll med gudstjänst båda på samiska och svenska, Anna Sara Stenvall joikade.

Senare på kvällen var det dags för vernissage, den stod Barbro Poggats, Fia Kaddik, Madeleine  Renhuvud och Niklas Blindh för. Lopme Naeastie började i går kväll och avslutas på lördag kväll. Projektledare Kerstin Valkeapää berättar att det finns aktiviteter för båda vuxna och barn.

Kerstin Valkeapää säger att årets höjdpunkt är att Mari Boine kommer och skall ha konsert i kyrkan  på fredag kväll , men även samisk mat från restaurangen Hävvi i Glen.

Fredag kväll får man äta helgrillat ren och Lars- Jonas Johansson underhåller i lavvon. Årets tema är Samisk design - från förr till nu. Föreläsare på årets tema är Anna-Stina Svakko, Maja Dunfjell och systrarna Hannelene, Lajla och Eva Wilks. Kjerstn Valkiapää säger att nästa år är det 10 års jubileum och redan nu håller man på att planera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio