Sápmi

Sapmi Awards slopar musikpris

1:53 min

Det är för få samiska artister som ger ut CD-skivor. Därför vill Sápmi Awards nu slopa priset för bästa artist, ett pris som ifjol vanns av Adjágas.

- Vi har väldigt många artister, men vi har väldigt få artister som har producerat CD-skivor. Det var det som var kriterierna ifjol, att du minst ska ha producerat en skiva det senaste året. Och då har vi inte så många. Det är stor risk att samma artister söker i år också, säger Fia Kaddik ,ny projektledare

Samiska galan, Sápmi Awards, hölls för första gången ifjol. Det delades ut 100 000 till vinnarna i kategorierna Slöjd/konst, musik, mat och ung renskötare.

Men inför årets Sápmi Awards vill nu arrangörerna slopa musikpriset och istället dela ut det vartannat år. Det som blir kvar är duodji, konst, mattävlingen och renskötartävlingen. Och nu har projektledaren Fia Kaddik ett förslag att även prissumman 100 000 för vinnarna halveras. Istället delas summan lika bland en manlig och en kvinnlig vinnare i alla de tre olika kategorierna.

- Ett förslag jag lagt fram är att man kanske ska göra två ettor. Det innebär att man har en tjej och en kille i varje klass. Då får man in mer jämställdhet. Risken är inte den att det bara är tjejer som vinner, eller bara killar. Då har man två ettor som delar på 100 000, säger Fia Kaddik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio