Sápmi

Vad är samisk religion?

1:45 min

Samisk religion är inte att man tro på en speciell gud, Samerna har blivit påtvingade religionsbegrepp som inte hör hemma i den samiska världen menar Åsa Virdi Kråik, doktorand i religionshistoria.

Åsa Virdi Kråik doktorand i religions historia föreläste igår kväll i Lycksele i samband med samiska dagar, om sin avhandling som handlar om religionsbegrepp, att samernas religion ser annorlunda ut än svenskarnas.

- Vi har åkt dit, vi har blivit blåsta helt enkelt, dom har lagt på oss religionsbegrepp som inte alls fungerar för Samer, vi måste titta på vad är våra andliga värderingar, säger Åsa Virdi Kråik

I världsreligionen så pratar man om Gud, och hur många Gudar, man pratar om att dyrka en speciell Gud, men samerna lever sin religion, den ser helt annorlunda ut. Åsa berättar att hon ska bland annat berätta om, landskap, hur man agerar mot varandra ,relationer och släktskap för det ingår i samisk religion.

- Det är ju etiskt, hur man tänker, vad är rätt beteende mellan varandra, vi har tio Guds bud, som talar om vad som är rätt beteende, vi har det samma men vi har inte skrivit det på stenatavlor.

Samernas religion vad är det enligt dig?

- Det är ju livet, det vardagslivet och det är inte massa skrifter och det är inte heller forskning så som det har gjorts förut, utan det är ur ett västerländsk sett att se helt enkelt.

Vad säger du om samernas gud?

- Det var ju en jättebra fråga för att gudar, vad är det för någonting, har vi överhuvudtaget haft gudar, på det sättet som vi har lärt oss, blivit itutade att gudar skall vara. Det är ju ofta en manlig gud, en stor dominant manlig Gud är liksom vår fader. Men våra gudar, om nu ens vi skall kalla det för det, dom har ju varit vardagen, i elden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio