Vuovdegas föredetta partiledare Helena Dådring lämnar nu sitt parti. Foto:Anna-Karin Niia / SVT Sápmi
Sámediggi/Sametinget

Dådring hoppar av Vuovdega, missnöjd med partiets inställning

Med bara knappt tre måndader till valet så lämnar Sametingeledamoten Helena Dådring sitt parti Vuovdega.

En orsak är partiets beslut att inte samarbeta med andra Sametingspartier och att inte rösta i valet av styrelse.

 – Styrelsen har ju ansvar för så mycket, bland annat följa upp beslut tagna i plenum, då är det viktigt att ha förtroende för dem och att man har valt in dem, så det har med delaktighet i den demokratiska processen att göra, säger Helena Dådring

Hon hänvisar till två årsmötesbeslut inom partiet som säger att partiet ska vara fritt och obundet från andra partier, det vill säga inte ingå några samarbeten eller koalitioner. Och partiets sametingsledamöter ska inte delta i beslut om styrelse eller styrelseskick.

Det här kan hon inte ställa upp på och lämnar därför partiet.

 – Jag tycker det är en skyldighet att delta och speciellt i så här viktiga frågor.

En annan orsak till avhoppet menar Dådring är att partiets årsmötes- och styrelsebeslut inte följs. I höstas skickade hon ett brev till partistyrelsen med frågor om bland annat det här, men än idag har hon inte fått svar.

 – Det tycker jag är fruktansvärt nonchalant, att men inte ens besvarar det.

Men Helena Dådring kommer inte att ge upp sametingspolitiken. Hon har anmält intresse att finnas med på vallistorna för ett annat parti, och det blir antingen Min geaidnu eller Landspartiet svenska samer - mer än så vill hon inte avslöja.

Vuovdegas nuvarande partiledare Jan Rannerud är på rengärde när vi når honom. Rannerud vill inte kommentera Dådrings avhopp innan han läst vad Dådring själv skriver om sitt avhopp, vilket hon bland annat gjort på sin bloggsida.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista