"Tron är inte påtvingad"

Åsa Virdi Kråik, doktorand i religionshistoria menar att samerna har blivit påprackade religionsbegrepp som inte hör hemma i den samiska världen. Något som inte predikanten Per Gustav Hammare Vasara håller med om.

Hammare Vasara anser att religion inte tillhör en person, men det är kristen tro. Ingen same eller någon annan har blivit påtvingade att tro.

-Jag tycker inte det är rätt att säga att det är samisk eller svensk religion. Man ska komma ihåg att det är kristen tro, säger Per Gustav Hammare Vasara.

 Åsa Virdi Kråik, doktorand i religionshistoria menar att samerna har blivit påtvingade religionsbegrepp som inte hör hemma i den samiska världen. Predikant Per Gustav Hammare Vasara från Karesuando håller inte med. Han säger att ingen same eller någon annan har blivit påtvingade att tro för det är Gud som kallar, via sin son Jesus Kristus. Det är upp till var och en att ta emot frälsning eller att låta bli.

 - Man kan inte tvinga någon. För jesus säger: att den som vill följa mig följer mig, säger Per Gustav Hammare Vasara.

 Lars Levi Lestadius jobbade som kyrkoherde i Karesuando mellan 1826 och 1849. Per Gustav säger att Lestadius verkade i många år utan att något hände. Han åkte sedan på en visitationsresa till Åsele för att se hur det samiska samhället fungerade, där var också Milla Andersson-Clementsdotter, också kallad Marja. Efter att ha lyssnat på Lestadius predikan och pratat med honom fick hon Lestadius att predika på ett annorlunda sätt till folket.

Just därför, menar Per-Gustav, att man ska komma ihåg att kristendomen inte tillhör människan. Gud har gett den till oss och Gud är vår herre, altså en man och ingen kvinna.

- När man tänker på förkristen samisk tro, när man läser de böckerna, de seiter och stenar som de offrade till , de var en hednisk tro, säger Per Gustav hammare Vasara.

Karen Eira

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista