1 av 2
Michael Lindblad delar ut pris till Jörgen Stenberg Foto: Peter Steggo
2 av 2
Jörgen Stenberg Foto: Peter Steggo

Såhkies hederspris gick till Jörgen Stenberg

"Jag är rörd, glad och stolt"
1:38 min

I samband med invigningen av Ubmejen biejvieh Samiska Veckan i Umeå igår, delade Såhkie Umeå sameförening ut sitt hederspris, som i år gick till Jörgen Stenberg.

Priset delas varje år ut till någon som har gjort betydelsefulla insatser för den samiska kulturen. Priset, som består av ett konstverk av en samisk konstnär eller slöjdare och delas ut med stöd av Krister Olsson. Årets pristagare, Jörgen Stenberg från Malå var rörd:

-- Det Känns otroligt, helt enkelt, jag är rörd glad och stolt. Samtidigt känns det någonstans i bakhuvud att hederspris går ju till människor som har gjort otroligt mycket och levt länge. Jag är bara 40 år och det känns inte helt som jag har gjort rätt för ett hederspris.

Juryns motivering löd så här: 

”Jörgen Stenberg förvaltar sitt skogsamiska kulturarv på ett generöst sätt. Han delar med sig och uppmuntrar andra att delta. Han har mod att prova nytt och ge sig in i nya projekt. Genom sitt engagemang, sina insatser och sin kunskap är han med att utveckla och fördjupa intresset för den samiska kulturen i vår samtid. Jörgen är en betydelsefull traditionsbärare och förnyare på många områden i det samiska samhället genom sin kombination av renskötselarbete och kulturarbete”

– Jag brinner för jojken, men också för det bakomliggande ursprunget. Många samiska ungdomar och inte bara ungdomar, mår ju psykiskt dåligt och har det tungt i tillvaron och då behövs samhörighet, gemenskap och glädje. 

Jojk har en otrolig kraft sa Jörgen Stenberg när han tog emot hederspriset, på 4000 kronor som han valde att skänka till ungdomsorganisationen Saminuorra.

– Jag känner att det finns andra ställen där de gör större nytta för det samiska. Till exempel hos Saminuorras ungdomskör, som jojkar för livet och glädjen - hos dem kommer pengarna bättre till användning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".