Katarina Sevä lämnar partiet Samerna för Skogssamerna

"en väldigt duktig politiker"
1:41 min

Det är inte bara Skogssamerna som tappar centrala politiker inför sametingsvalet. Även partiet Samerna drabbas nu av avhopp, då Katarina Sevä som varit ordinarie ledamot för Samerna den här mandatperioden, lämnar partiet till förmån för partiet Skogssamerna.

Partiledaren för Skogssamerna Jan Rannerud är nöjd:

– Jag tycker det är bra. Katarina Sevä är en väldigt duktig politiker, saklig, ung och kvinna, så att det är många faktorer som gör att det blir en nyanserat debatt i Sametinget, säger Jan Rannerud.

Politikens väger är outgrundliga. Politikerna kommer och går. Partiet Skogssamerna har förlorat två centrala partimedlemmar, som bägge var ledamöter för partiet. Men partiet får nu ett nytillskott, i form av Katarina Sevä, som har suttit i Sametinget för Partiet Samerna dom sista fyra åren.

Katarina Sevä vill inte kommentera varför hon nu väljer att byta parti: 

– Jag har helt enkelt informerat min förra partiledare Anders Kråik om mitt beslut, och vi har tackat varandra för vårt tidigare samarbete. Nu är det skogssamerna som gäller för mig, säger Katarina Sevä.

Partiet Skogssamerna har haft nominationsmöte i Arvidsjaur i helgen. Partiledaren Jan Rannerud blev nominerad på förste plats, Katarina Sevä, kom på andra plats och tredjeplatsen innehas av Monica Harr Sandström, som gör comeback i politiken, vilket glädjer Jan Rannerud:

– ­ De känns bra, hon är ju väldigt kunnig, och hon har jobbat aktivt med samepolitik och skolfrågor, samt att hon har suttit i Sameskolstyrelsen också, avslutar Jan Rannerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".