Cesam delade ut stipendier till Terje Ruong och Anders Haglund

"något som jag hade hoppats på"
1:42 min

Cesam - Centrum för samisk forskning, delade ut stipendier igår, i samband med att Samiska veckan invigdes i Umeå. I år gick stipendierna till Terje Ruong och hans examensarbete om unga manliga renskötare och deras situation idag, samt till Anders Haglund, för hans D-uppsats om kolonisering och samexistens och konfliker mellan Samer och nybyggare i Gällivare.

Anders Haglund och Terje Ruong får 10 000 kronor vardera. Stipendierna utdelas med stöd av Sametingets kulturråd.

 – Det känns jättebra. Det har varit något som jag hade hoppats på, att jag skulle kanske få någon gång, men var väldigt osäker. Säger Anders Haglund.

Anders Haglund analyserar med en postkolonial teoretisk utgångspunkt relationerna mellan samer och nybyggare i Gällivare. källmaterial visar på relativt få konflikter, där renstölder var betydligt vanligare än marktvister. Slutsatserna visar på en tämligen fredlig samexistens.

– Den bild som vi har idag av att koloniseringen av Norrland var väldigt konfliktfylld, mellan framförallt samer och nybyggare, den bilden är ganska onyanserad, säger Anders Haglund.

Anders Haglund säger han tycker att det behövs mer forskning på det här området. För att verkligen visa på att det här var någonting som snarare präglades av samexistens mellan nybyggare och samer, men det fanns konfliktområden, men Haglund tycker att bilden är lite väl negativ.

Terje Ruong är same och utbildat psykolog, men han var inte på plats för att ta emot stipendiet. Ruongs eksamensarbete handlade om unga manliga renskötare och deras situation idag.

Vi hör Peter Schöld, berätta mer om motiveringen till stipendierna: 

- Styrelsen ville hitta dels naturligtvis uppsatser som var välskrivna och grundligt genomarbetade, med gedigna arbetsinsatser och det är de här två, berättar Peter Schöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".