1 av 3
Foto: Sophia Rehnfjell
2 av 3
Foto: Sophia Rehnfjell
3 av 3
Foto: Sophia Rehnfjell
Upmeje/ Umeå

Ökad fokus på umesamiskan i samband med samiska veckan

"Inte sett så mycket om samisk kultur innan"
1:02 min

För att locka till intresse att lära sig mer om samer kommer umeåborna i veckan att mötas av samiska ord i sin vardag.

På Umeå kommuns facebook-sida kan man lära sig och skapa egna fraser på umesamiska. Via affischer och annonser, bland annat på bussarna, ska umeåbornas nyfikenhet väckas. Bakom kampanjen står Umeå kommun och den samiska delegationen.

Av de sju bussar sameradion åkt med fanns affischer på fem av dem. Många resenärer hade inte lagt märke till affischerna. Men de som hade gjort det tyckte att det var en kul grej och kunde tänkas titta närmare på saken.

Anton Karlsson, Umeå var en av dem som frågade sig varför man inte hade gjort det här tidigare:

– Jag har ju funderat på den samiska grejen. Jag tycker att det varit mycket prat om Umeå kommun och samisk kultur inför kulturhuvudstadsåret, att man har sett mer av det nu. Men jag tycker att det är märkligt att man inte har sett så mycket om samisk kultur innan kulturhuvudstadsåret. Och att det har blivit mycket mer fokus på det nu, trots att Umeå alltid haft en stark förknippning med den samiska kulturen, säger Anton Karlsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".