Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Staten yttrar sig om Girjas stämningsansökan gällande jakt- och fiskerättigheter

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 06.56
Staten: "Samebyn har bara näringsrättighet till marken, inte äganderätt"
(1:12 min)

I yttrandet framkommer bland annat att samernas jakt och fiske inte har bedrivits i så stor omfattning att det kan undantränga staten från den jakt- och fiskerätt som tillkommer staten som markägare.

Det var i maj 2009 som Girjas sameby och SSR lämnade in en stämningsansökan mot svenska staten. Detta för att pröva om samebyn kan ha ensamrätt till jakt- och fiskerättigheterna inom samebyns område, samt att pröva om samebyn har diskriminerats på ett grundlagsstridigt sätt.

Staten hävdar nu i sitt yttrande att samebyn endast har näringsrättigheter till marken, inte äganderätt. Enligt staten har samebyns beskrivning av historiska förhållanden varit knapphändig och missvisande, vilket har gjort att staten själv har granskat relevant litteratur. I statens granskning hittade staten inget stöd till att samebyn ska ha ensamrätt till jakt och fiske och inte heller till påståendet att samerna ska ha diskriminerats. Enligt granskningen ska samerna ha behandlats i likhet med andra folkgrupper.

En muntlig förberedelse ska äga rum i maj månad i Gällivare tingsrätt, där staten kräver att samebyn reder ut de oklarheter som finns i ärendet.

Staten vill bland annat att samebyn ska redogöra för hur den yrkade ensamrätten, förhåller sig till jakt- och fiskerätten som följer med renskötselrätten, men som enligt staten inte är det samma som ensamrätt. Samebyn måste också utveckla sitt yrkande om urminneshävd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".