UMEÅ

Väljarna tycker till inför Sameradions valdebatt

"Vi måste ha en levande näring"
1:45 min

Ikväll ställs politikerna till svars under Sameradions första debatt inför sametingsvalet. Vi har frågat tre väljare, om vilka frågor som är viktigast inför valet.

Tobias Jonsson, är renägare från Grans Sameby: 

– Viktigaste frågorna är rennäringsfrågor. Vi är en näring och måste överleva och det är ju det vi baserar all samisk rätt på. Det är urminneshävd och den baseras på näringen. Vi måste ha en levande näring. Tyvärr verkar inte riktigt alla ha insett vidden, av att ha en levande näring i det samiska samhället. Det är djupt beklagligt, säger Tobias Jonsson.

Margareta Uttjek, är Universitetslektor vid Umeå universitet: 

– För mig finns det tre viktiga huvudfrågor, dels är det språk och kultur, slöjd och renskötsel. Jag tycker att det är de tre bärande pelarna i vår kultur, säger Margareta Uttjek.  

Linnea Njaijta, är blivande sjuksköterska från Hemavan:

– Jag håller med Margaretha. Det är ju de här tre stolparna som finns, språket är viktigt, rennäringen är viktig, slöjden är också viktig, men utöver det tycker jag också att idrotten är viktig, säger Linnea Njaijta.

Valdebatten pågår ikväll mellan 18 och 20 på Trahppie, Umeå sameförenings kulturhus på Gammlia i Umeå. Kom dit och följ debatten på plats. Du kan också lyssna på den direkt i radio - i P2 samt P6 över Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".