Kiruna Badhus Foto: Merethe Kuhmunen
Giron/ Kiruna

Förbud mot fotografering i badhuset

"Vi är ju uppmärksamma"
0:58 min

Kiruna badhus sätter upp förbudsskyltar mot video- och mobilanvändning, efter en polisanmälan i februari, om ofredande videofilmning i herrarnas omklädningsrum.

Polisen säger till sameradion att de ska ha förhört den misstänkte, men när de saknar bevis på händelsen så kan de inget göra. Fritids och kulturnämndens förvaltningschef Anja Taube ser allvarligt på saken men kan inte förbjuda någon att vistas i kommunens offentliga lokaler: 

– Jag har aldrig varit med om det under mina 7 år som förvaltningschef, att någon har blivit ofredad genom filmning eller fotografering på det här sättet på simhallen. Sedan kan jag ju aldrig säga att det aldrig hänt.

Hur arbetar ni för att motverka det här?

– Vi är ju uppmärksamma, eftersom vi måste vara det när det gäller miljöer där det vistas barn.  Sedan kan det ju hända vars som helst. Men när det är offentliga uppläggningar så rekommenderar vi ju alltid att kameror och så vidare, inte används på fel sätt. För vi har ju inte möjlighet att portförbjuda någon eller säga att du inte är välkommen hit, även om vi misstänker något. Det vi kan säga är att vi kan uppmana folk att stoppa undan kameran, om vi tycker att den används på fel sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".