1 av 2
2 av 2
SVT:s programdirektör Jan Axelsson. Foto: SVT

Kan bli mer samiska tv-nyheter i framtiden

"Syftet är att bredda programmen"
1:44 min

SVT skall undersöka möjligheten om att producera egna samiska nyheter ifrån Kiruna. SVT:s programdirektör, Jan Axelsson säger att en bra och intressant lösning skulle kunna vara en extra nyhetsändning, utöver det redan befintliga nyhetsprogrammet Ođđasat.

Jan Axelsson, SVT:s programdirektör:

– Sammanlagt så gör vi ett bra jobb och vi får inte någon kritik, när det gäller våra sändningstillstånd. Vi är nöjda med det vi gör.

Jan Axelsson hoppas att inom några år, kanske under 2014, så kan en utredning vara på gång. Han säger att det vore intressant att förstärka utbudet, för att lyfta fram den samiska kulturen i en svensk miljö, med svenska press-etiska principer. Detta skulle ge en bredd i programmet.  

– Vi tror också att vi har en stor framtid för den samiska journalistiken på webben.

Varför det kan dröja tills 2014 innan en utredning kan sättas igång, beror på tekniska frågor, produktions frågor och ekonomi, säger Jan Axelsson. Han säger också att de arbetar utifrån dem förutsättningar som finns, på ett framgångsrikt sätt. Samarbetet mellan radio och TV i Kiruna är bra. SVT håller på med olika språkprojekt för att stärka det samiska språket inom journalistkåren, för att kunna rekrytera mer till samiska och tornedalsfinska program.

Syftet är att bredda programmen som både berör den samiska kulturen och den svenska befolkningen i övrigt.

– Vi har ju ett ansvar för flera olika minoritetsgrupper som vi måste hantera samtidigt, och jag tycker att sammantaget så gör vi ett bra jobb, säger Jan Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".