Oskar Pettersson
Upmeje/ Umeå

Lyssnarna tycker till om valdebatten

"Det som är mest skrämmande"
0:53 min

Rom byggdes inte på en dag men frågan är hur många år det ska ta innan Sametinget har byggt upp en konstruktion som inleder hopp till väljarna. Bland publiken satt Oskar Pettersson, student i Umeå, han tyckte inte att partiföreträdarna gav något större förtroende. 

– Ja, vissa är ju lite är ju lite mer ödmjuka och helt enkelt tar och ger folk plats, i enlighet med demokratiska traditioner. Vissa hytte lite med näven och höjde rösten och försöker ta över. Det känns ju inte så tryggt att man inte har de grundläggande grejerna på plats efter 20 år. Det är egentligen det som är mest skrämmande, säger Oskar Petterson.

De stora ämnena för kvällen var bland annat den turbulens som rått i Sametinget och det låga förtroendet hos väljarna. Det konkreta förslagen var få men ett större inflytande på riksdag och regering stod högt på önskelistan hos partiföreträdarna.

Inge Frisk, ordförande i Stockholms Sameförening ser fram emot att träffa politikerna i huvudstaden.

– Alldeles utmärkt om man gör det. Vi som bor i Stockholm kommer att vara med på den manifestationen om den kommer naturligtvis, säger Inge Frisk.

Väljarna har fått sin första debatt

Väljarpanelen med Tobias Jonsson, Linnea Njaita och Merke Uttjek verkade inte vara så alltför imponerad av de 8 politiker som deltog i kvällens debatt i Umeå.  Panelen tyckte till och gav även politiker råd och tips.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".