Foto: SVT

Sametingskritiker in i riksdagen

På måndag börjar Härjedalspartiets Olle Larsson i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Som exempel på frågor han vill driva nämner han utvecklingen av landsbygden och att avveckla Sametinget.

Olle Larsson står med på Sverigedemokraternas reservlista då han var med i Sverigedemokraterna innan han bildade Härjedalspartiet. Han går nu in som riksdagspolitiker när en Sverigedemokratisk ledamot går på barnledighet.

- Jag går in med öppna ögon och ska sätta mig in i arbetet i riksdagen. Utifrån de verktyg som finns ska jag jobba med de frågor som är viktiga för mig, säger Olle Larsson.

Olle Larsson anser, som han även tidigare berättat om i Ođđasat, att rennäringen har för starka rättigheter i norra Sverige och han anser att Sametinget bör avvecklas.

Enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, vill Jimmie Åkesson inte uttala sig när det gäller Olle Larssons syn i de här frågorna.

- När det gäller frågan om Sametinget tror jag inte att han kommer få ett hundraprocentigt stöd, jag ser inte att vi skulle ändra vår syn på Sametinget så drastiskt, säger Linus Bylund.

När det gäller huruvida han får gensvar från Sverigedemokraterna eller inte i de här frågorna svarar Olle Larsson att det får framtiden utvisa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".