Foto: Sophia Rehnfjell
Ubmeje/ Umeå

Mánaj Vuöllie tar ton

Mánaj Vuöllie tar ton
1:02 min

I Umeå anordnades igår en jojkworkshop för de barn som deltar i barnkören Mánaj Vuöllie. Mánaj Vuöllie är en del av Norrlandsperans kulturhuvudstadsprojekt River Stoeris och ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Igår jojkade de loss med Norrlandsoperans barnkör.

När jag kommer in i det svarta rummet möts jag av ett 20-tal barn som sitter ner i en stor ring, deras röster når betydligt högre. Under ledning av Cecilia Persson, en av ledarna,  jojkar de "svála", fjällräven.

– Är det alltid ord eller namn i en jojk? Frågar ett av barnen.

Jörgen Stenberg, den andra ledaren, presenterar då sig själv med sitt "musikaliska namn" som han säger, hans personjojk och berättar lite om vad en personjojk är.

– En personjojk är en av de finaste presenterna man kan få, inflikar Cecilia Persson.

Cecilia fortsätter att berätta jojkens historia och hur samerna tystades från att jojka. Endast "Bladmasken" fortsatte att jojkas. Hon berättar att alla trodde att "Bladmasken" var en lek och därför överlevde den. Därefter ger hon jojken ton och barnen följer snabbt med henne i rytmerna och rörelserna.

Tanken med projektet Mánaj Vuöllie är att att levandegöra jojktradiotioner i områden där de har försvunnit. Barnkörer har redan startats i Ammarnäs, Sorsele, Malå och Dorotea. I Umeå kickar de igång nu på söndag. Vid tre tillfällen under året kommer alla körer att mötas för att tillsammans repetera inför finalen -en stor konsert 2014.

– Den här stora konserten kommer att bli en del av invigningen av kulturhuvudstadsåret och förhoppningen därefter är att intresset ska ha utvecklats så pass att det lever sig självt i de här små körerna, säger Erik Enström, projektledare Norrlandsoperan. 

På Lördag uppträder Mánaj Vuöllie på Black box, Norrlandsoperan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".