Östersund

Skyddsjakt beviljades på åtta lodjur Östersund

Länsstyrelsen har beslutat att tillåta skyddsjakt på åtta lodjur i tre samebyar. Jakten kommer att ske i nordvästra delen av Jämtland och i anslutning till fjällen.

Besluten om skyddsjakt brukar handla om lodjur som uppehåller sig i skogslandet där flera samebyar har sitt vinterbete. Men så är inte fallet denna gång. Nu ska skyddsjakten ske i fjällnära terräng i anslutning till Sösjö-, Hotagen-, och Offerdalsfjällen.

Den beslutade skyddsjakten har som mål att minska rovdjurstrycket i området och är inte inriktad mot enskilda djur. De tre samebyarna har både sitt vinterbete och sommarbete i området. Rovdjurstrycket har blivit hårt både sommar och vinter.

Samebyarna, Njaarke, Jovnevaerie och Jijnjevaerie, har rapporterat om mer skador än länets andra samebyar. De har uppgett att ordnad renskötsel inte går att bedriva längre.

– Många andra samebyar har sitt vinterbete nere i skogslandet. De är i stort sett befriade från rovdjurstrycket under sommaren då renarna är på fjället, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid Länsstyrelsen.

Jakten får bedrivas från och med den 11 mars och till den 15 april.

Varje år får länsstyrelsen fyra-fem ansökningar om skyddsjakt på lo. Tidigare i vinter har två samebyar fått tillstånd, ett djur i vardera sameby. Besluten har då har varit att få bort enstaka djur som vållat skada.

Någon licensjakt på lodjur blev inte aktuell i år.

– Licensjakten har delvis andra syften. Eftersom inventeringarna i länet visat att det i hela länet är få lodjur så finns det inget underlag för den jakten, säger Johan Nyqvist.

Det rapporterade Länstidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".