Ronny Svarto. Foto: Lars-Ola Marakatt/ SR Sameradion

Svartos överklagar ärendet om samebymedlemskap

Efter att Ronny och Angelica Svarto ansökan om samebymedlemskap avslagits först av Vilhelmina Norra sameby och sedan av Sametinget, överklagar de nu till förvaltningsrätten.

– Vi anser att det beslutet var orättvist eftersom Sametinget hänvisar till rennäringslagen och landsbygdsprogrammet. Vi uppfyller ju kriterierna till landsbygdsprogrammet. Sedan är det politiska beslutet taget med 10 mandat emot och 13 för beslutet, säger Ronny Svarto.

Sametinget avslog överklagandet av samebymedlemskap, då man anser att de sökande inte följer rennäringslagen. Det säger Per-Mikael Utsi, Sametingets ordförande.

– Det som framgår av lagen är att vid medlemsansökan ska målet vara att som medlem försöka försörja sig och bedriva renskötsel med sina renar. I det här fallet har de sökande inte alls visat på sådana planer i ansökan, säger Per-Mikael Utsi.

Huvudanledningen till samebymedlemskapet är att få ha cirka 10-15 renar och starta en tillverkning av renost, berättar Ronny Svarto. 

– Man kan ju inte då garantera att man får hem alla renar. Det kan ju bli någon ren kvar på fjället och då har ju samebyn, om man inte är medlem, rätt till att slakta bort dem, säger Ronny Svarto.

Men det är inte bara av personliga skäl de är villiga att driva ärendet vidare. 

– Det är ju inte bara oss personligen, utan det är väl flera människor som har idéer och vill utöva samiska näringar. Är du utanför samebyarna, så kan du inte bedriva samisk näringar - så är det, säger Ronny Svarto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".