RUOŦŦA/ Sverige

Rättigheterna har stärkts för minoriteter i förvaltningskommunerna

En tydlig ökning av kultur- och språkaktiviteter har skett i de förvaltningsområden där kommunerna har ett utökat ansvar för de nationella minoriteterna, jämfört med tidigare år. De flesta förvaltningskommuner för finska, samiska och meänkieli erbjuder modersmål i förskolan och i grundskolan. 

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholms län har i uppdrag att följa upp hur lagen om de fem nationella minoriteternas rättigheter efterlevs.

I den årliga rapporten som överlämnats till regeringen, om hur nationella minoriteter och minoritetsspråken tillämpas av förvaltningsmyndigheter, framgår att arbetet har gått framåt i de förvaltningsområden som har ett utökat ansvar för minoriteterna.

– Det har skett en tydlig ökning av kultur- och språkaktiviteter under det sista året och till exempel erbjuder nu de flesta kommuner inom förvaltningsområdena modersmål i förskolan och modersmålsundervisning i grundskolan, säger Aina Negga, Sametingets utvecklingsledare för det Minoritetspolitiska uppdraget, i ett pressmeddelande.

Alla samiska förvaltningskommuner erbjuder modermålsundervisning i grundskolan. De flesta kommuner har förskola helt eller delvis på samiska. Endast i Umeå, Dorotea och Älvdalen finns inte tillgång till samisk förskola. 

Utanför de särskilda förvaltningsområdena är det däremot en mer nedstående bild som presenteras i rapporten. Drygt hälften av kommunerna erbjuder inte de nationella minoriteterna någon form av inflytande i frågor som berör dem. Endast hälften uppger att de erbjuder modersmålsundervisning i förskola och grundskola på några av de nationella minoritetsspråken.

­– Bara ett fåtal kommuner har någon handlingsplan eller riktlinjer för sitt arbete med att säkerställa de nationella minoriteternas rättigheter, säger Katarina Popovic, utvecklingsledare på Länsstyrelsens enhet för arbetsmarknads- och rättighetsfrågor.

Inom det samiska förvaltningsområdet hindrar bristen på samisktalande personal inom kommunerna att lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk kan tillämpas fullt ut.

– Inom förvaltningsområdet för samiska kvarstår bristen på samisktalande personal inom kommunal och annan offentlig service. Det innebär att samerna inte får den service på samiska som de har rätt till enligt lagen, säger Aina Negga.

De fem nationella minoriteterna i Sverigeär judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Sedan lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk trädde i kraft den 1 januari 2010 har antalet kommuner som ingår i förvaltningsområdena för finska, samiska och meänkieli stadigt ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".