Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Upmeje/ Umeå

Renutfodring upprör skidåkare

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 15.01
"Man gör det enbart för att provocera fram en reaktion"
1:54 min
1 av 2
Foto: Nils-Josef Labba / SVT Sápmi
2 av 2
Edward Riedl, moderat riksdagsledamot från Umeå.

Utfodra renar med hö i för nära anslutning till skidspår i Umeå, det upprör både skidåkare som politiker. Enligt renägaren Magnus Andersson i Ran Sameby är det här det enda stället han kan utfodra renarna på. Det upprör politikern Edward Riedl som nu ber renägaren ta sitt förnuft i fånga och utfodra renarna längre bort från skidspåret.

– Eftersom jag själv ibland åker skidor så hade man kunna lagt det här en bit ifrån skidspåret. Då hade det bara blivit mysigt och trevligt när man såg renar när man är ute och åker skidor, det hade kunna skapa något positivt av det här istället. Men om man lägger hö i praktiken nästan över hela spåret så att det blir sönder trampat, då tycker jag att man gör det enbart för att provocera fram en reaktion, säger Edward Riedl.

Ett stenkast ifrån ett skidspår utanför Umeå måste Magnus Andersson, renägare i Ran sameby, utfodra sina renar. Den hårda vintern samt de trånga renbetesmarkerna gör så att han måste ha sina renar så nära skidspåret i Kullahede, något som inte bara stör skidåkarna. Enligt Andersson störs renarna också av skidåkarna under denna känsliga period.

Höet som renarna utfodras med finns knappt en meter ifrån skidspåret men enligt skidåkarna förstör höet spåren eftersom det är utspritt.

Att det ligger hö på skidspåret upprör också politikern Edward Riedl som tycker att Andersson agerande är enbart provocerande. Något som han själv inte håller med om.

–  Det är okunnighet för han har ingen aning om hur det ser ut här ute, menar Magnus Andersson angående situationen.

Har du någon förståelse hur skidåkarna tänker angående det här?

– Nej, inte ett dugg. För det finns ett 30 tal skidspår överallt runt om i Umeå och det finns bara ett enda ställe där jag kan vara med mina renar. Så de har ingen förståelse alls för det här, säger Magnus Andersson upprört.

Men vad tycker du som politiker att Magnus ska göra nu?

– Ja jag tycker att han faktiskt ska ta ett steg tillbaka och ta det lite lugnare, för vad han gör påverkar inte bara honom utan alla renskötare i länet, säger Edward Riedl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".