Sameskolan Kiruna. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Giron/ Kiruna

Sameskola bygger ut

"En positiv trend i Kiruna"
1:05 min

 Elevantalet ökar, nu måste Kiruna sameskola byggas ut.

Sameskolan i Kiruna kommer att byggas om under 2013-14. Därför söker nu Sameskolstyrelsen efter ersättningslokaler.

– Det är så att barn- och elevunderlaget i Kiruna har en positiv trend och ökar och därför behöver vi bygga ut Kiruna sameskola, säger Björn Hedlund, tillförordnad skolchef.

Sameskolstyrelsen har ännu inget kontrakt, så det är oklart hur tidsplanen för flytten ser ut. Under våren kommer beslut att fattas. Behovet är minst 4-6 klassrum, en matsal, en gymnastiksal och utrymme för förskola. Sameskolstyrelsen har begärt att få prisförslag på hyra av Bolagskolan i Kiruna.

-Under utbyggnationen behöver vi naturligtvis vara någonstans med eleverna och personalen och därför behöver vi hitta tillfälliga lokaler.

Elevantalet på sameskolan i Kiruna har ökat den senaste tiden och det uppskattar skolchefen Björn Hedlund.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att vi har en positiv trend i Kiruna och att fler är intresserade av sameskolan som också kommer att vara i det nya centrum av Kiruna. Vi hoppas att fler söker plats hos oss i vår sameskolan, säger Björn Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".