Vargsymposium Vålådalen

Vargar samlar forskare

Knappt 300 forskare, myndighetsrepresentanter, jägare och andra naturintresserade samlas i dag till det 20:e Vargsymposiet i Vålådalen. 

Även om vargen och rovdjurspolitik är det samlande temat ligger fokus mycket på mänskliga attityder. Flera av de inbjudna experterna har studerat varför vargen väcker sådana känslor.

- Jag har följt debatten i 30 år och det har nog aldrig varit så starka motsättningar som det är i dag, säger arrangören Mats Ericson.

Vid millennieskiftet bestod vargstammen av cirka 50 djur. Att den nu är uppe i närmare 300 individer påverkar naturligtvis debatten.

- Vi ska ha i minnet att varg är ett rovdjur som orsakar problem. Den är till exempel ett av få rovdjur som angriper hundar. Vi ska också ha i minnet att vargen - med myndigheternas hjälp - var mer eller mindre utrotad på 1960-talet. Många som var aktiva då ser nu att vargen ska fredas, säger Mats Ericson som är zoolog och verksam som fotograf och naturinformatör.

Han konstaterar att det under de senaste tolv åren gjorts tre rovdjursutredningar.

- Varje gång politikerna beslutar att utreda frågan igen är det många som vill få igenom sina argument - både jägare och vargkramare. Alla vässar sina argument. Jag tror personligen att när man hela tiden skjuter en svår fråga framför sig genom att tillsätta nya utredningar skapar man motsättningar, säger Mats Ericson.

Den stora frågan är naturligtvis hur stor vargstam Sverige ska ha. Miljöminister Lena Ek vill minska den till 180 vargar, vilket accepterats av Jägareförbundet men upprört miljöorganisationerna. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".