Katarina Barruk läser sista året på estetiska programmet på Midgårdsskolan, Umeå. Foto: Sophia Rehnfjell/ SR Sameradion
Ubmeje/ Umeå

Stipendium till Umesamisk artist

"Otroligt roligt och hedrande"
0:42 min

I helgen delades Umeå sameförenings ungdomsstipendium ut till en ung lovande artist som med sin musik vill hjälpa modersmålet på fötter.

Det var ingen överraskning vem som skulle få priset och efter att  Katarina Barruk  tagit emot det fick hon själv ta plats på scenen som förband till Jörgen Stenberg.

- Jag känner mig väldigt glad just nu och väldigt lättad, jag var väldigt nervös ikväll. Jag hade ingen aning att jag skulle bli tilldelad det här, det känns otroligt roligt och hedrande, jag blev väldigt överraskad på ett positivt sätt.

Ändamålet med stipendiet är att stödja samiska ungdomars identitetsstärkande strävanden. Något som Barruk gjort genom att vara en god förebild och genom sitt musikskapande stärka hennes modersmål, Umesamiska. Språket ligger henne varmt om hjärtat.

- För mig betyder det oerhört mycket, det är alltid roligt att bli uppmärksammad, också att umesamiskan får bli uppmärksammad, det är viktigt.

För de pengar som Katarina tilldelades fanns en stor önskan att de skulle hjälpa henne att släppa sin första skiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".